Американският доставчик на стрийминг услуги Netflix не поднови договора си с дистрибутора Epix. Това означава, че от каталога му ще отпаднат стотици филми, включително хитови заглавия като „Игрите на глада” и „Трансформърс”.

Netflix, който има над 60 милиона абонати по света, обясни този ход с желанието да се фокусира върху ексклузивно съдържание.

Конкурентът на Netflix в САЩ Hulu обяви, че поема щафетата и с радост ще предложи на клиентите си филмите на Epix, които са „най-новите и най-касовите”.

Договорът на Netflix с Epix изтича в края на септември 2015 г. и според запознати е бил на стойност 1 милиард долара.

„Всички тези филми се предлагат и от кабелни оператори, и от конкурентни платформи. Искаме да се отличаваме с уникално съдържание като шоутата на Рики Джървейс, Айдрис Елба и Адам Сандлър. В скоро време ще покажем и наш собствен документален филм за китариста на „Ролинг Стоунс” Кийт Ричардс” – обясниха от Netflix.

Като се има предвид ожесточената конкуренция между доставчиците на видео на поискване (VOD), решението на Netflix изглежда странно. Според анализатори обаче, то е добре обмислено.

„Очевидно те искат да се позиционират като луксозна услуга, която предлага качество, а не количество. Разбрали са, че никой не може да доминира на този пазар и решават да се позиционират в определена ниша” – коментират специалисти, наблюдаващи бранша.

Последните номинации за наградите Emmy показват, че инвестициите в собствено съдържание се отплащат. Netflix има 34 номинации, докато Amazon, друг голям доставчик на VOD, има 12.