Хора, бягащи за здраве, таксиметрови шофьори, играчи на „Покемон гоу“ и високопоставени руски чиновници се питат напоследък защо приложенията на мобилните им телефони, които ползват Глобалната система за позициониране (Джи Пи Ес, GPS), не функционират правилно в центъра на Москва, предаде АП.

Според потребители, когато са близо до Кремъл – строго охраняваната резиденция на президента Владимир Путин, техните устройства за локализация им показват, че пребивават на... летище „Внуково“ – на двайсетина километра.

Програмистът от руската интернет компания „Яндекс“ Григорий Бакунов съобщи вчера, че след свои проучвания е установил, че навигациите, използващи с Джи Пи Ес, се блокират от система, намираща се във вътрешността на Кремъл.

Снимка: iStock

Говорителят президента – Дмитрий Песков, призна вчера пред ТАСС, че докато е шофирал, сам е изпитал на гърба си некоректната работа на мобилното приложение за навигация.

Той обаче заяви, че не е информиран за наличието на заглушаващо устройство на територията на Кремъл и препрати репортерите към министерството на съобщенията и комуникациите и Федералната служба за охрана (ФСО).

Говорител на ФСО отказа коментар, посочи АП.

По данни на ТАСС тази служба не ползва западната Джи Пи Ес, а само руския ѝ аналог ГЛОНАСС (ГЛОбальная НАвигационная Спутниковая Система).