НАСА откри 10 нови планети-близнаци на Земята
Те са „много, много далече”, но в нашата галактика
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 12
    2
2111396598.jpg
Снимка: NASA

Космическият телескоп „Кеплер” не спира да допълва колекцията си от екзопланети. Това са небесни тела извън Слънчевата система, орбитиращи около звезди, подобни на нашето Слънце.

Една от близначките на Земята е наречена KEPLER 186f. Тя се намира в съзвездието Лебед и обикаля около свое Слънце. Върху нея не е прекалено студено или прекалено горещо, затова учените от НАСА твърдят, че е в т. нар. „обитаема зона” – оптималното разстояние между едно небесно тяло и звезда, върху което може да има течна вода.

Д-р Елиза Куинтана от изследователския екип на „Кеплер” твърди, че планетата 186f обикаля около Слънцето си за 130 дни. Вероятно повърхността й е скалиста, има условия за съществуването на вода и живи организми.

2111396599.jpg
Снимка: NASA

Но да не забравяме, че учените търсят условия за живот, подобни на земните. А живите организми на други планети могат да имат съвсем различни от нашите предпочитания към средата, която обитават. Дори на Земята има микроорганизми, които виреят в пълна тъмнина, при огромно налягане върху океанското дъно.

Кеплер 186f се намира на около 500 светлинни години от Земята. Тоест, представете си думата "далече" на 15-та степен. Светлинна година е разстоянието, което светлината изминава във вакуум за 1 година, а тя се движи с около 300 хиляди километра в секунда. Затова мечтите да стъпим на новоткритата Земя се отлагат за далечното бъдеще.

Според Томас Баркли от института БАЕР в Калифорния, „Новата Земя” има огромни прилики с нашата. Все още не е ясна нейната маса и плътност, но учените са обнадеждени, че скоро ще научат повече.

2111396600.jpg
Снимка: NASA

От 8 години космическия телескоп на НАСА "Кеплер" търси близнаци на Земята. Досега той  е открил над 4 хиляди екзопланети. Около 50 от тях вероятно имат условия, подходящи за живот.

  • 12
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре