Изкуствени нанодиаманти могат да помогнат на лекарите да откриват раково заболявяне в ранен стадий чрез използване на ядрено-магнитен резонанс, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Ролята на нанодиамантите е да "осветяват" откритото в тялото раково образувание.

"Знаехме, че при химиотерапия е възможно да се използват нанодиаманти, защото не са токсични и не участват в химични реакции – заяви проф. Дейвид Райли от университета на Сидни. – Решихме, че можем да се възползваме от тези нетоксични свойства, давайки си сметка, че диамантите притежават магнитни характеристики, които им позволяват да станат нещо като прожектори при ядрено-магнитен резонанс."

Учените пристъпили към хиперполяризация на диаманти, при която атомите им се подреждат в една линия и се получава откриваем с ядрено-магнитен резонанс сигнал. Оказало се, че след това тези диаманти позволяват да се проследят молекули, използвани за диагностициране или лечение на пациенти.

"Получените резултати потвърждават, че изследвания в областта на квантовата физика решават проблеми в реалния живот – в дадения случай откриват пътища за атакуване на ракови образувания, преди да са станали животозастрашаващи", отбелязва проф. Райли.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.