Северна Корея обяви, че е тествала водородна бомба. Това не са първите ядрени опити в страната, но международната реакция е много по-сериозна този път.

Каква е разликата между атомна и водородна бомба?

И атомната, и водородната бомба са вид ядрено оръжие, което значи, че енергията им идва от ядрени реакции. Разликата е в начина, по който тази енергия се освобождава. Това води и до различна мощ на всяко устройство.

Атомните бомби използват ядрен разпад. Това е когато едно голямо атомно ядро се дели на две по-малки, за да създаде нужната енергия. Водородната бомба използва ядрен синтез – когато две или повече атомни ядра се съединят.

Можете да видите какъв ефект би имала водородна бомба, ако тя бъде пусната над Ню Йорк:

Снимка: Nuke Map

А това е графика, която показва атомната бомба от Нагасаки, пусната над Ню Йорк:

Снимка: Nuke Map

Картите са направени с платформата NukeMap, която цели да покаже нагледно разрушенията от ядрените оръжия.

Водородните бомби съдържат „спусък” в себе си, който предизвиква ядрен разпад, за да бъде освободена енергията от синтеза. Водородните бомби могат да бъдат задействани само от енергията на атомна бомба.

Заради начина им на изработка, водородните бомби са много по-мощни от атомните. Световната общност реагира много остро поради тази причина.

Някои анализатори са скептични по въпроса дали наистина Северна Корея е тествала водородна бомба. Детонацията на подобно оръжие под земята, както твърдят, че е извършен опита, би предизвикала много по-силно земетресение. Трусът, регистриран по времето на детонацията, е много по-слаб и отговаря на атомна бомба по-малка от тази над Хирошима, предполагат световни анализатори.

Според правителството на Северна Корея тестваната водородна бомба е била „смалена”, което може да доведе до по-слаб трус.