Финландски учени установиха, че яйцата намаляват риска от диабет тип 2 въпреки високото си съдържание на холестерол, съобщава БТА.


Резултатите от изследване, продължило повече от 20 години, показаха, че мъжете, които ядат по около четири яйца седмично са с 37 процента по-нисък риск от диабет тип 2 от ядящите по едно яйце седмично. Тази зависимост се запазва дори след като са взети пред вид фактори като физическа активност, тегло, тютюнопушене, консумация на плодове и зеленчуци. Повече от четири яйца седмично не носят значима допълнителна полза.

 

Учените от университета на Източна Финландия са проследили 2332-ма мъже на възраст от 42 до 60 години. Те са анализирали хранителните им навици, когато започнало изследването през 1984 -1989 г. След 19 години 432-а от тях имали диабет тип 2.

 

Случаите на диабет все повече се увеличават. Известно е, че болестта зависи от начина на живот и хранене. Според някои специалисти храните с високо съдържание на холестерол нарушават глюкозния метаболизъм и са рискови за диабет тип 2. Има изследвания обаче, които показват, че яйцата подобряват глюкозния баланс.

 

Възможно обяснение за полезния ефект на яйцата за предотвратяване на диабет тип 2 е, че освен холестерол те съдържат много полезни съставки, които може да въздействат върху метаболизма на глюкозата и слабото възпаление и така да намаляват риска от диабет тип 2. Финландските учени изтъкват, че общият ефект от храните не трябва да се оценява само на базата на отделна тяхна съставка, например холестерола.