Изкуственият интелект вече притежава умствения капацитет на 4-годишно дете и той непрекъснато се усъвършенства, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мирър".

Специалисти от университета в Илинойс подложиха на тестове за интелигентност системата с изкуствен интелект CoceptNet. Те са идентични на тези, през които преминават и хората. Получените резултати са като на 4-годишно дете. Системата с изкуствен интелект се провали в състезанието с по-големи деца, като 7-годишните изцяло я превъзхождат.

Учените се надяват, че изкуственият интелект много скоро ще "поумнее", като използва напредъка в разработката на по-усъвършенстван езиков софтуер от рода на Siri, внедрен в съвременните айфони.

Сегашните резултати са постигнати след 60-годишно развитие на изкуствения интелект, но той се усъвършенства много бързо и в скоро време учените очакват много по-зрелищни постижения.

В същото време много хора изпитват страх от развитието на изкуствения интелект, съобщава изданието. Според последни проучвания около половината от поданиците на Нейно Величество се притесняват, че умните машини ще отнемат от хората много работни места в близко бъдеще.