Американски учени създадоха изкуствен мускул, който проправя пътя към появата на хуманоидни роботи като Терминатора, защото може да вдига 1000 пъти по-голямо от собственото си тегло, съобщава БТА, като цитира в. "Сънди телеграф".

Мускулът се свива и разширява по същия начин, по който го прави биологичният. Създаден е с триизмерно принтиране от силикон, загрява се от лек електрически ток, като материалът може да се разшири до девет пъти по-голям от нормалния размер. 

Тестовете демонстрираха огромна сила. 

"Правим огромни стъпки към направата на роботизирано съзнание, но телата на роботите все още са примитивни. Това е съществена част от пъзела и както в биологията, новият актуатор може да бъде оформян и преоформян хиляди пъти. Преодоляхме една от последните бариери за направата на роботи, които да са като живи.", каза проф. Ход Липсън от лабораторията "Криейтив машинс" в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Изкуствените мускули се използват не само в роботиката, но и във фините хирургически инструменти, където е важно точното хващане и манипулиране.