Интелигентни облекла в скоро време ще помагат на здравните служби. Тези интелигентни текстили са в състояние да улавят биомедицински информации от хората, които ги носят, и да ги предават по безжичен път на помощни центрове или анализаторски програми.

До няколко години те ще имат многобройни приложения, предимно с медицинска насоченост. Тези облекла ще бъдат полезни дори и в случаите с отвлечени или изгубили се деца, които с тяхна помощ ще могат бързо да бъдат локализирани.

Текстилите са многофункционални. Предавайки информацията чрез интернет посредник, облеклата, изработени от тях, ще станат платформа за комуникации. Едно от възможните приложения е информацията за сърдечни смущения, което ще позволи алармиране на спешната помощ, когато някой човек получава инфаркт, докато спи дълбоко" смята ученият.

Облеклата ще могат също така да улавят различен тип информации, като нивото на глюкоза в кръвта или състоянието на мозъчната дейност. За изработването на тези текстили ще бъде използвано влакно, състоящо се от няколко пласта мед, полимери стъкло и сребро. Влакното, което притежава свойството да улавя и да излъчва като антена, е много устойчиво и гъвкаво и може да бъде втъкано в материи от лен или памук.

Остава да бъдат уточнени още някои детайли, преди тези текстили да бъдат комерсиализирани, като например свързването им с безжична мрежа, или решаването на въпроса с електрическото захранване. Последен и не най-маловажен детайл е гаранцията, че тези текстили могат да се перат и са устойчиви на веществата, съдържащи се в перилните препарати.