Някои видове птици, които произхождат от Централна Европа, са започнали да мигрират през зимата във Великобритания, вместо в Средиземноморието. Една от основните причини е изобилието на храна в британските паркове, предаде Франс прес.

Британски орнитолози стигнали до тези заключения, след като проучили навиците на птици, които се срещат в паркове и градини на Острова. Проучването е продължило за период от 12 години.

Оказало се, че с годините черноглавите коприварчета, които произхождат от Централна Европа, все повече се приспособявали към храната, оставена на тяхно разположение в британските паркове.

„За пръв път се доказва, че храненето на птици влияе върху разпространението на вида в страната”, заяви координаторката на изследването Кейт Плъмър.

Специалисти коментират, че до 50-те години на миналия век не имало присъствие на черноглави коприварчета в Англия през зимата.

Плъмър е на мнение, че климатичните промени и наличието на храна в градините са отклонили миграцията на тези птици към Великобритания, които по традиция зимуват в Средиземноморието.

„Изглежда, че те са се приспособили към въпросното изобилие от храна през зимата”, отбеляза изследователката.