От 1 септември автоматичното пускане на Flash файлове, които „не са важни”, в браузъра Google Chrome ще бъде спряно по подразбиране. Това ще засегне най-вече рекламите с Flash, които няма да „работят”. Ако потребителите искат да видят подобен файл, ще трябва да натиснат с десен клавиш на мишката върху зоната, след което да изберат "Run this" (Пусни това).

„Важно” Flash съдържание, като например вградени видео плейъри, ще може да се стартира автоматично.

За подобна промяна Google предупреди още през юни.

Според компанията това се прави най-вече, за да се олекоти сърфирането в интернет. Сайтовете с много Flash са по-тежки, а освен това консумират повече енергия, което е критично за мобилните устройства, разчитащи само на батерията.

Другата причина е голямата несигурност на Flash, позволяваща проникване на вируси. Инженерите по сигурността на Google винаги са помагали на програмистите на Adobe да затворят пробойните в защитата на Flash, но очевидно това не е достатъчно, за да се чувстват спокойни.

Google препоръчва на рекламодателите да преобразуват своите реклами от Flash в HTML5. Според гиганта повечето Flash реклами, качени в Google AdWords, автоматично се конвертират към HTML5.