Днес е „Големия финал” на автоматичната космическа станция „Касини”. Апаратът на НАСА се разпадна атмосферата на Сатурн при финалното си спускане в нея след впечатляващо пътуване в Космоса.

Снимка: EPA

Може да проследите как стана това:

Апаратът „Касини” беше изстрелян през 1997 г. като съвместен проект на НАСА, Европейската и италианската космическа агенция.

Снимка: EPA

По време на мисията му, продължила 20 години, събра уникални данни и засне изключителни кадри на Сатурн и неговите спътници. Върху един от тях – Енцелад, бяха забелязани гейзери, които изхвърлят водни частици на стотици километри над повърхността му. А там, където има вода, може да има и живот.

Но „Касини” би могъл да зарази със земни бактерии тези „водни светове”, както ги нарича НАСА. Затова беше взето решение апаратът да изгори в атмосферата на Сатурн, за да се избегне замърсяване.

Ето няколко любопитни фактa за „Касини”:

Автоматичната космическа станция „Касини” носи името на италиански астроном от XVII в., който до края на живота си оглавява Парижката обсерватория.

Апаратът тежи малко над 5,5 т и е с размерите на автобус.

През 2000 г. той се приближи до Юпитер и успя да направи над 26 хил. кадъра на най-голямата планета в Слънчевата система.

Четири години по-късно откри два нови спътника на Сатурн, а спускаемият апарат „Хюйгенс”, който се отдели от „Касини”, успя да кацне върху спътника на Сатурн – Титан.

2005 г. остава в историята на „Касини” и науката с откриването на гейзери, изригващи от спътника на Сатурн – Енцелад. Това е едно от телата в Слънчевата система, към което са насочени надеждите на учените за откриването на следи или форми на извънземен живот.

На 15 септември в 00:45 ч. след полунощ наше време, „Касини” насочи антената си към Земята. Така ще получава команди за приближаването си към Сатурн, а същевременно ще изпраща данни и снимки по пътя си.

В 11:37 ч. наше време започна „Големият финал”, както го нарича НАСА. „Касини” се позиционира за взимане на проби от Сатурновата атмосфера и започва да изпраща данни за тях към Земята. Апаратът лети с десетки хиляди километри в час към гибелта си.

В 14:53 ч. апаратът започва навлизането си в атмосферата.

Около 14:55 ч. двигателите на апарата се включват на максимална мощност. На около 1500 км над Сатурн „Касини” ще изгори заради триенето с атмосферата.

Снимка: EPA

Данните и снимките, изпратени от „Касини” добиват все по-голяма научна стойност след унищожаването му, защото в следващите години не се предвиждат мисии за изследване на Сатурн и спътниците му.