Големият финал на космическата сонда „Касини”
Апаратът на НАСА се разпадна атмосферата на Сатурн при финалното си спускане в нея
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Касини

Днес е „Големия финал” на автоматичната космическа станция „Касини”. Апаратът на НАСА се разпадна атмосферата на Сатурн при финалното си спускане в нея след впечатляващо пътуване в Космоса.

Касини
Снимка: EPA

Може да проследите как стана това:

Апаратът „Касини” беше изстрелян през 1997 г. като съвместен проект на НАСА, Европейската и италианската космическа агенция.

Касини
Снимка: EPA

По време на мисията му, продължила 20 години, събра уникални данни и засне изключителни кадри на Сатурн и неговите спътници. Върху един от тях – Енцелад, бяха забелязани гейзери, които изхвърлят водни частици на стотици километри над повърхността му. А там, където има вода, може да има и живот.

Мисията на „Касини” приключва, апаратът ще изгори над СатурнТя продължи 13 години и струваше 3,9 млрд. долара, но беше много полезна за науката

Но „Касини” би могъл да зарази със земни бактерии тези „водни светове”, както ги нарича НАСА. Затова беше взето решение апаратът да изгори в атмосферата на Сатурн, за да се избегне замърсяване.

Ето няколко любопитни фактa за „Касини”:

Автоматичната космическа станция „Касини” носи името на италиански астроном от XVII в., който до края на живота си оглавява Парижката обсерватория.

Апаратът тежи малко над 5,5 т и е с размерите на автобус.

През 2000 г. той се приближи до Юпитер и успя да направи над 26 хил. кадъра на най-голямата планета в Слънчевата система.

Четири години по-късно откри два нови спътника на Сатурн, а спускаемият апарат „Хюйгенс”, който се отдели от „Касини”, успя да кацне върху спътника на Сатурн – Титан.

2005 г. остава в историята на „Касини” и науката с откриването на гейзери, изригващи от спътника на Сатурн – Енцелад. Това е едно от телата в Слънчевата система, към което са насочени надеждите на учените за откриването на следи или форми на извънземен живот.

Касини

На 15 септември в 00:45 ч. след полунощ наше време, „Касини” насочи антената си към Земята. Така ще получава команди за приближаването си към Сатурн, а същевременно ще изпраща данни и снимки по пътя си.

В 11:37 ч. наше време започна „Големият финал”, както го нарича НАСА. „Касини” се позиционира за взимане на проби от Сатурновата атмосфера и започва да изпраща данни за тях към Земята. Апаратът лети с десетки хиляди километри в час към гибелта си.

В 14:53 ч. апаратът започва навлизането си в атмосферата.

Около 14:55 ч. двигателите на апарата се включват на максимална мощност. На около 1500 км над Сатурн „Касини” ще изгори заради триенето с атмосферата.

Касини
Снимка: EPA

Данните и снимките, изпратени от „Касини” добиват все по-голяма научна стойност след унищожаването му, защото в следващите години не се предвиждат мисии за изследване на Сатурн и спътниците му.

Касини
  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре