Фалшивите новини, освен средство за дезинформация и отмъщение на политически опоненти, вече са източник и на вируси. Често през социалните мрежи които хората четат и споделят безкритично, а така вирусите от фалшивите новинарски страници са възпроизвеждат и могат да установят контрол върху вашия компютър или смартфон.

Статистиката на американския институт „Пю” показва, че в САЩ 62% от потребителите се информират само от социални мрежи. В България изследване на „Алфа рисърч” сочи, че 83% от младите хора между 18-30 години наред с традиционните медии се информират и от социалните мрежи.

На този фон последното проявление на новия вирус, който се разпространява през сайтове с фалшиви новини, беше при напрежението около Северна Корея. Тогава няколко хиляди души в Русия и САЩ получиха имейли с последни новини, но прикачените файлове се оказаха заразени.

По думите на Ваня Палейкова от дигитално читалище „Сейфър” хакерите са осъзнали, че потребителите може да са се научили да не свалят подозрителни файлове от електронната си поща, но все още натискат линкове в социалните мрежи без да проверяват за какво точно става дума.

Най-често подобни таргетирани съобщения получават тези, които се интересуват от сензации. Много от сайтовете, които посещават, събират лични данни.

„Цялата кибер престъпност експлоатира три слабости, които в интернет са много преекспонирани – суета, глупост и любопитство. Срещу тези слабости не може да се работи с технически средства, всеки потребител трябва да мисли какво прави и защо го прави – каква своя слабост иска да задоволи”, категорична е Палейкова.

Разпространяваните вируси позволяват отдалечен достъп до компютъра. Той може да бъде пускан и спиран – да създава трафик на фалшиви новини без потребителят да знае или да следи какво се въвежда на клавиатурата.

Освен това може и да изпразни банковата ви сметка.