Facebook представи персоналния асистент М, който ще може да изпълнява задачи и да търси информация от името на потребителя. Под задачи се има предвид покупка на стоки онлайн, изпращане на подаръци чрез куриер, резервиране на билети за пътуване или маса в ресторант и други подобни.

По този начин Facebook не само отговаря на конкурентните продукти Siri (Apple), Google Now (Google) и Cortana (Microsoft), но и се опитва да ги надмине с възможността за изпълнение на реални задачи.

Командите към M се задават не чрез глас, а чрез писане в Messenger. Съответно M също отговаря или задава въпросите си чрез текст.

Засега новият софтуер ще бъде тестван от няколкостотин потребители в района на Сан Франциско. За да се избегнат грешки, служители на Facebook, наречени M Trainers, ще следят дали изкуственият интелект изпълнява коректно възложените му задачи.

Facebook M ще задава уточняващи въпроси при изпълнение на задачите, като засега няма да извлича информация от предишните активности на потребителя в социалната мрежа. По-нататък това може да се промени, но с разрешението на клиента.

Според компанията разпространението на M ще става „бавно през следващите месеци”, като целта е след време всички 700 милиона потребители на Messenger да имат достъп до услугата.