Facebook съобщи, че е готова със своя дрон Aquila за разпространение на интернет в отдалечени части на света. Машината, чийто крила са като на Boeing 737, ще работи на височина от 18 до 27 км. и ще може да лети до 90 дни без кацане.

Дроновете ще бъдат тествани в САЩ по-късно през годината. Те ще могат да осигуряват интернет връзка със скорост до 10 гигабита в секунда.

Новите устройства са разработени във Великобритания. Те са част от проекта Internet.org за осигуряване на интернет в отдалечени и/или бедни райони.

„Целта ни не е да изграждаме мрежи, които след това да оперираме. Искаме да дадем тласък на новите технологии до точката, от която нататък други ще поемат щафетата” – споделят от социалната мрежа.

Разбира се, основната цел на компанията е да увеличи клиентите на социалната си мрежа. Мнозина обвиняват Facebook в циничност, защото в Индия проектът Internet.org дава достъп само до определени сайтове. Освен това компанията може да следи всички действия на клиентите, ползващи нейния безплатен интернет достъп.