Международен екип от астрономи, в който участва и български учен, направи впечатляващо откритие – масивните звезди в ранната Вселена са били много повече, отколкото се смяташе досега.

Откритието е важно, защото дава нови данни за развитието на нашата Вселена. Тя се е появила след Големия взрив, тогава са се образували водородът и хелият, а всички останали тежки елементи са възникнали от реакциите в т. нар. масивни звезди.

Те приличат на нашето Слънце, но учените откриват, че преди 13 млрд. години са били много повече и стотици пъти по-масивни от него.

Проф. Невена Маркова е единствената българка в международния екип, направил откритието. Всички елементи, които се съдържат в човешкото тяло и нашата планета са резултат от избухването на тези масивни звезди.

Затова учените ги наричат „химическите лаборатории на Вселената”.

„Това означава много повече метали в космическото вещество в онези ранни етапи на еволюцията, което би повлияло съществено както живота на отделните звезди, така и вероятността да се формират планети около тях”, казва Маркова.

А защо не и повече шансове за развитието на живот върху тези планети? Откритието е направено чрез наблюдения на мъглявината Тарантула в Големия Магеланов облак. Професор Маркова и нейните колеги са използвали огромния телескоп на Европейската южна обсерватория.

Отсега астрономите по света се подготвят за 27 юли, когато Марс ще бъде само на около 58 милиона километра от Земята. Предишното подобно приближаване беше през август 2003 г.