Стрелките на „Часовникът на Страшния съд”, който символизира колко близо е човечеството до апокалипсиса, ще бъдат преместени още по-близо до фаталния край. Новото време ще бъде обявено с точност от „Бюлетина на атомните учени” – организация, която се грижи за часовника от неговото създаване.

„Часовникът на Страшния съд” е представен за първи път през 1947 г. като прост начин да се илюстрира опасността от ядрена война.

През годините към изчисленията на учените са добавени и други фактори като климатичните промени, напредването в биотехнологиите и изкуствения интелект.

Най-близо до апокалипсис сме били през 1953, когато стрелките са показвали две минути преди полунощ. Тогава Съединените щати са взели решение да подобрят ядрения си арсенал с водородна бомба – оръжие в пъти по-мощно от атомна бомба.

През 2015 г. стрелките на часовника бяха преместени с две минути напред и показваха 11:57 ч. През 2016 г. „Бюлетинът на атомните учени” реши, че няма да мести стрелките. Те се аргументираха, че „три минути преди полунощ е достатъчно близо”.

В официално съобщение от миналия месец се появиха първите намеци, че стрелките могат да бъдат преместени отново през 2017 г. и то още по-близо до полунощ.

„Напрежението между Съединените щати и Русия, което напомня на това по време на Студената война, глобалните климатични промени и заплахата от нова ядрена война, подсилена от бомбените опити на Северна Корея, са водещите фактори при решението ни дали да преместим стрелките на часовника”, пише в съобщението.

В научните среди се появиха спекулации, че стрелките ще показват минута или две преди полунощ през 2017 г. Новото време ще бъде обявено утре сутрин в 10 часа.