Новият четирикрак робот Spot, създаден от лабораториите "Boston Dynamics", е по-впечатляващ от предшествениците си, съобщава БТА.


Как да се помогне на войниците на бойното поле? Въпросът се проучва от редица лаборатории, които получават поръчки от Американската агенция за перспективни военни разработки (ДАРПА). Някои лаборатории разработват екзоскелети, а други – ризници, напомнящи тази на Железния човек.

 

Лабораториите "Boston Dynamics", които са собственост на Гугъл, заложиха на друга стратегия – създаване на четирикрак робот "муле", който придружава войници на бойното поле.

Досега са създадени няколко поколения подобни роботи. Spot обаче е по-бърз от предшествениците си. Наскоро бе показано видео, на което се вижда, че изкачва много по-лесно хълм в сравнение с роботa Alpha Dog, за който се смята, че може да пренесе на гърба си 180-килограмова екипировка. Когато Spot ходи или се възстановява след удар, целящ да се наруши равновесието му, движенията му са досущ като тези на животно.

Роботът е свързан и с две важни новости. Едната е, че е снабден с електродвигатели, а не с термодвигатели. Това го прави по-безшумен. Другата се състои в това, че на главата му е монтиран сензор, който му помага да се придвижва по трудни терени.

От "Boston Dynamics" не уточниха дали електрическата версияc на робота, която е с по-малки размери, е предназначена за пренасяне на товари, или за изследване на терена преди минаването на войниците.