Барак Обама влезе в историята като първият президент на САЩ, посетил американска територия зад Полярния кръг. Целта на обиколката в Аляска е американците да бъдат запознати с проблемите на глобалното затопляне и ефекта им върху страната.

Air Force One се приземи в разположения зад Полярния кръг населен пункт Коцебу, където живеят около 3000 души. Вчера Обама направи дълго изкачване по топящия се ледник Ексит в Аляска, за да демонстрира нагледно последиците от неговото бързо топене в резултат на глобалното затопляне.

Снимка: Reuters

„Близо 40 процента от морските деликатеси, които се улавят в Северна Америка идват от тук, от Бристол Бей. Това не само показва колко е важно да опазим живота тук, но и с колко важни ресурси разполагат Съединените щати. Това е и една от причините да забраним изследванията за нефт и газ тук”, заяви държавният глава.

През декември световните лидери се събират в Париж в опит да постигнат сделка за ограничаване на климатичните промени и спиране на покачването на глобалните температури.

Президент със селфи стик в ръка

Президентът засне с помощта на селфи стик и "екстремна" камера 2-минутно видео, в което говори за климатичните промени.

Барак Обама се снима и с популярния тв водещ Беър Грилс, като написа към снимката: „Радвам се, че това е единствената мечка, която срещнах в резервата” (на английски името на пътешественика Bear означава мечка). Технологичният сайт Techradar коментира шеговито, че президентът очевидно има повече опит със селфи стика за разлика от специалиста по оцеляване в екстремни условия Грилс, чиято ръка е влязла в кадър.

 

Glad this was the only Bear I met in the park. -bo

A photo posted by The White House (@whitehouse) on