Българската академия на науките (БАН) получи 200 хил. лв. дарение за проекта „Траките – генезис и развитие на етноса, културни идентичности, цивилизационни взаимодействия и наследство от древността“.

Дарението е от д-р инж. Добрин Иванов, който е бил научен сътрудник в Института по електроника при БАН, собственик е в инвестиционна компания и търговско дружество, с професионална реализация и опит в областта на високите технологии, трансфер на технологии и търговия с високотехнологични продукти.

Снимка: http://www.bas.bg

Това е второто голямо дарение за проекта за траките, след направеното от Петър Манджуков в началото на годината.

Проектът е първата общоакадемична инициатива, която обединява 27 научни звена на БАН – 22 института и пет лаборатории, с участието и на университети и научни центрове от Канада, Италия, Германия, Япония и Швейцария.

За първи път тракийското наследство се изследва цялостно и комплексно.

Във фокуса на проучванията е установяването на приемственост в генофонда с използването на новите възможности, които предоставят микробиологията, молекулярната биология, палеоботаниката, палеобиологията, генетиката, органичната и неорганичната химия, археогеологията, археоастрономията, металознанието, както и новите технологични достижения в документирането на културното наследство.

Ще се правят и ДНК-анализи върху установен автентичен костен материал.

В тясно сътрудничество с хуманитарните науки, специално с тракологията, изкуствознанието и културната антропология, резултатите от комплексните изследвания ще позволят да се извърши качествен скок в знанията ни за тракийския етнос и култура така, както това отдавна се прави за други древни народи, посочват от БАН.