Финландската компания Rovio пусна на пазара новата, пълна версия на прочутата си компютърна игра "Angry Birds” - "Angry Birds 2”, съобщава БТА.

Става дума за „по-динамична и по-сложна игра”, както коментира продължението радиостанцията "KPPC", като „в същото време са запазени основните й герои, но образите им са станали по-ярки и разнообразни. Подобрен е и музикалният съпровод”.

Появилата се за пръв път на пазара през декември 2009 игра става най-популярната и печеливша в света в сектора на игрите на мобилни устройства. Според "Forbes" за шест години тя е била свалена повече от три милиарда пъти. 

Сюжетът на играта е прост – птици трябва да се защитят от свине, които крадат яйцата от гнездата им, за да си направят с тях омлет. Досега са пуснати 14 версии на играта, които обаче са вариации на оригинала. 

Въпреки огромната популярност на играта, Rovio едва сега излиза с нова пълна версия на “Angry Birds”. В продължението главните герои са запазени, но има и нови герои, нови стратегически решения, всекидневни схватки и други неща, заяви на презентациите на играта в САЩ изпълнителният директор на компанията Пека Рентала. 

Rovio е основана през 2003 г. от трима студенти от Хелзинки, като преди да превърнат „Angry Birds” в световен феномен, са били разработили 51 игри, които не са получили никакво признание.

Сега на месец „Angry Birds” се играе активно от 260 млн. души от цял свят, а приходите на компанията през 2014 достигат 158,3 милиона долара. Кинокомпанията Sony Pictures работи над анимационен филм по играта, който трябва  да се появи по кината на 20 май догодина.