Социалните мрежи, като „Туитър”, „Фейсбук” и „Пинтерест”, карат хората да се чувстват самотни, установи изследване на американски психолози, цитирано от Би Би Си.

Според резултатите прекарването на повече от два часа на ден в социалните мрежи удвоява шансовете човек да се чувства в социална изолация.

Изследването сочи още, че изправянето пред идеализирано представяне на живота на другите може да предизвика чувство на завист.

В проучването са включени и потребителите на „Инстаграм”, „Снапчат” и „Тъмблър”.

„Все още не знаем обаче кое се е появило първо – употребата на социални мрежи или социалната изолация”, коментира съавторът на изследването Елизабет Милър от Университета в Питсбърг.

„Възможно е младежите, които първоначално са се почувствали социално изолирани, да са се обърнали към социалните мрежи, или пък увеличената употреба на социалните мрежи по някакъв начин да е довела до чувството на изолираност от реалния свят”, допълни тя.

В доклада към проучването се предполага, че колкото повече време човек прекарва онлайн, толкова по-малко време има за реалния свят. Разглеждането на снимки на приятели от събитие, на което не сте поканени например, може също да доведе до неприятно чувство.

Екипът на изследването е разпитал почти 2000 души на възраст между 19 и 32 години.

Според авторите е изключително важно въпросът да се изучава, тъй като проблемите с психичното здраве и социалната изолация са на епидемични нива сред младите хора.