Всеки е виждал как някой друг свири на въздушна китара, без да издава звуци. Сега двама изследователи от Дъблин са разработили система, която дава възможност на барабанист, размахващ палки във въздуха, да възпроизвежда барабанен звук без инструмент, предаде БТА.

Колкото и странно да изглежда изобретението въздушни барабани Aerodrums, създателите му твърдят, че то представлява първият пълен комплект барабани... без барабани.

 

Ян Морван и Ричард Лий от колежа "Тринити" в Дъблин, Ирландия, обясняват, че разработката им е замислена като алтернатива за барабанисти, които не разполагат с достатъчно място за истински пълен комплект барабани, или за музиканти, които не желаят да досаждат на съседите си.

Използвайки технология за проследяване на движението, подобна на технологията за улавяне на движението в киното, Aerodrums имитира звука и усещането от удрянето на истински барабани. Същевременно разработката е достатъчно компактна, за да се събере в раница.

Високоскоростна камера следи специални маркери върху палкитеи определя кога да бъдат възпроизвеждани звуци в отговор на движението им. Барабанистът трябва да седи на около 1,2 метра от камерата, "свирейки" на инструмента, който се визуализира на компютърен екран.

Комплектът въздушни барабани Aerodrums може да бъде закупен от Amazon.com за 199 долара.