Шестима български ученици ще участват в САЩ в най-голямото световно състезание по информационни технологии (ИТ), съобщи пресцентърът на Софийския университет "Св. Климент Охридски", цитиран от БТА.

Сдружението на завършилите Стопанския факултет на СУ организира за поредна година участието на българския национален отбор по ИТ в най-голямото световно състезание за ученици, в което ще участват повече от 400 000 ученици от над 130 държави. На финалите, които ще са от 9 до 12 септември 2015 г. в Далас, САЩ, България е представена от шестима ученици.

Участието в състезанието е само една от инициативите на Сдружението по проекта "Кариера в ИТ", реализиран с финансовата подкрепа на Microsoft Bulgaria. Проектът "Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ" е насочен към 20 000 ученици от средните училища, които са получили най-добрата външна национална годишна оценка и са от региони в страната, в които младежката безработица е най-голяма.

На тези активни млади хора се предоставя достъп до обучение по ИТ, обучение по предприемачество, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да придобият опит в областта чрез менторство.

Стопанският факултет на СУ е водеща институция в страната за обучение и изследвания в областта на икономическите и управленските науки. В рейтинговата система на висшите училища в България за 2011 и до 2014 г. Стопанският факултет заема челните места в направленията "Администрация и управление" и "Икономика", съобщават от СУ.