Световноизвестният Дарил Кейгъл: Карикатурите са барометър за свободата на словото в едно общество
Той пристигна у нас, за да открие изложба и да изнесе лекции за свободния печат
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Дарил Кейгъл

Карикатурите са барометър за свободата на словото в едно общество – това послание остави в България световноизвестният карикатурист Дарил Кейгъл, който откри изложба с карикатури на американския президент Доналд Тръмп в Габрово и изнесе лекции за свободния печат.

Започнал кариерата си в Мъпет шоу, той разказва, че 15 години рисувал само прасета и жаби, но открил себе си в политическата сатира.

Дарил Кейгъл

Кейгъл е създател на асоциация на кариактуристи, за която са абонирани над 850 вестника по целия свят.

„В нашите среди наричаме карикатуристите „канарчета за свобода на словото“. Във въгледобивите мини миньорите пускат канарчета и когато въздухът стане лош, първи умират канарчетата, а тогава миньорите напускат мината. Това е истината за карикатуристите – лидерите, политиците правят точно това с нас – трудно понасят карикатуристите“, каза Кейгъл пред bTV.     

Дарил Кейгъл

Карикатурите му стряскат и не спестяват нищо на властта.

„Както можете да очаквате, карикатурите дразнят най-силно. Случва ми се непрекъснато, получавам стотици гневни имейли, понякога заплашителни. Понякога губим вестници като клиенти“, добави той.

Дарил Кейгъл

„Тук в България имате прекрасен вестник за карикатури – „Прас прес“, създаден от Христо Комарницки, който членува в нашата група. Но тук този вестник има проблеми с разпространението, преминава през ужасни моменти, докато стигне до реповете за вестници в страната. И всичко това, защото този, който разпространява, не е приятелски настроен към съдържанието на „Прас прес“. Искам хората в България да са наясно с това – карикатурите са вашата свобода“, каза той.

И добави: „Работата на карикатуриста е да не харесва никого“.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре