Стоянка Мутафова получи Наградата на София за принос към актъорското майсторство и за творческо дълголетие. Призът бе връчен на актрисата от кмета на столицата Йорданка Фадъкова по време на официалното откриване на „София филм фест” в зала 1 на НДК.

„Имам много награди и много-много не се радвам на наградите”, каза Мутафова. Тя обясни, че повече се радва, когато направи нещо на сцената и усети, че публиката го е харесала.

„От всички награди най-много се радвам на Наградата на София, защото тук съм родена и я помня, още когато беше малък, но много зелен град. Имаше много хубави къщи и имаше стил, почти цяла София бе в сецесион, продължи със спомените тя. Човек, като направи една хубава къща, съседа му, ако има пари, също прави хубава къща. София беше един красив малък град. И полека-лека се разрасна и стигна чак до тука... Сега също се радвам, че няма пък край. Нека да расте, да расте!...  Вече заприлича на европейска столица, това също ме радва!”.

Кратката реч на Стоянка Мутафова бе многократно прекъсвана от бурните аплодисменти на публиката, която сякаш не искаше да я пусне.  „Няма какво да ви занимавам със себе си, отсече актрисата. Добре съм! Нищо ми няма! Всичко се разминава! Дай, Боже! Дано!”

След това тя пожела на всички хубава пролет и получи целувка от придружаващия я Джон Савидж, на което отвърна с думите „Кажи баба тенк ю”.

Междувременно, Съюзът на артистите  в България обяви, че е избрал Стоянка Мутафова за лице на наградите „Икар” за 2017 г. Тази година, и съюзът, и Мутафова отбелязват също своя 95-и рожден ден.

Официалната церемония ще се състои в Световния ден на театъра –  27 март,  под купола на цирк „Балкански“ и по повод 120-годишнината на българското цирково изкуство.

Материалът е подготвен от Даниел Димитров.