Зелено-червен къс скала, изкопан в руската мина "Удачная", съдържа 30 000 миниатюрни диаманта, съобщи Лайв сайънс.

Късът скала е дарен на Руската академия на науките, защото заради миниатюрния си размер диамантите не могат да бъдат използвани като скъпоценни камъни. Находката обаче е много ценна.

"Много вълнуващо е, че в камъка има 30 000 мънички идеални октахедрона, а не един голям диамант" - каза Лари Тейлър, геолог от университета на Тенеси, който представи откритието пред Американския геофизически съюз. - Сякаш са се образували мигновено".

Концентрацията на диаманти в камъка е милиони пъти по-голяма от типичната за диамантена руда, където средното е от 1 до 6 карата на тон. Каратът е равен приблизително на една пета от грама.

Необичайното количество диаманти и необичайното оцветяване на камъка в зелено и червено ще даде насоки за земната геоложка история, както и за произхода на скъпоценните камъни.

Смята се, че диамантите се образуват дълбоко под земната повърхност, в мантията между кората и ядрото. Експлозивните вулканични изригвания след това изваждат части от богата на диаманти мантия по-близо до повърхността. Повечето скали от мантията обаче се разпадат в този процес и остават само кристалите.

Късът от мината "Удачная" е сред редките, оцелели на шеметното пътешествие.