Сърдитата котка (Grumpy cat, Гръмпи кет), или по-точно собственичката ѝ Табата Бъндсен, спечели дело за неправомерно използване на образа на домашния любимец и обезщетение от 710 хил. долара, съобщиха АП и АФП.

Калифорнийски съд реши, че Бъндсен трябва да получи сумата от фирмата за дистрибуция на кафе „Гринейд бевъридж“ (Grenade Beverage), която е използва недоволната физиономия на котката върху свои продукти, без да е получила разрешение за това.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Всъщност проблемът е в нарушаване на вече съществуващ договор. През 2013 г. „Гринейд бевъридж“ платила 150 хил. долара за правата да използва лика на Гръмпи кет върху напитката си „Гръмпучино“, но го ползвала и върху мляно кафе и фланелки с логото на „Гръмпучино“.

„Гринейд бевъридж“ пък завели контрадело, защото марката не присъствала достатъчно в профилите на котката в социалните мрежи, а и собствениците ѝ твърдели, че тя ще се снима в холивудски филм с Уил Фарел и Джак Блак, което не се случило.

В крайна сметка съдът отсъди в полза на Гръмпи кет.

„Поискахме от съдебните заседатели да получим сумата, която според тях е справедлива“, обясни адвокатът на Бъндсен Дейвид Джонелис. Така се стигнало до 710 хил. долара.

Гръмпи кет се превърна в интернет сензация през 2012 г., когато снимка на намръщената ѝ физиономия започна да се споделя в Reddit.

За кратко време Бъндсен успя да превърне намръщената си любимка в машина за пари, като регистрира търговската марка „Гръмпи кет“ и на пазара се появиха всякакви предмети с лика на котката, дори книги.