След успеха си на „Евровизия 2017” португалецът Салвадор Собрал беше посрещнат в Лисабон като национален герой. Над 2000 души аплодираха непознатия доскоро 27-годишен изпълнител.

В първото си изявление на родна земя Собрал се обяви против музиката за еднократна употреба и добави, че победата му е „ победа за хората, които правят музика, значеща нещо”.

„Без да искам да звуча самонадеяно, тази победа е много важна за португалската култура, но аз не съм герой”, каза още той.

„Все още не знам как ще се справя с това, което се случи. Надявам се, че ще мога да продължа да правя качествено нещата, които правя сега, както и да продължа да пея. Tрябва да презаредим за концертите. И това е добрата част”, каза Собрал и добави, че след декември ще работи върху втория си диск.

Победата му е първата за Португалия в „Евровизия” от 1964 г. насам. Песента му „Любов за двама” беше фаворит по време на финала, докато българското  предложение Beautiful mess („Красива бъркотия”) в изпълнение на Кристиян Костов остана на второ място – което пък е най-доброто постижение за страната ни в този конкурс.

Първото издание на „Евровизия” датира от 1956 г. Тогава в песенния конкурс участват седем страни от Европа. Сега обаче „Евровизия” е мегапродукция, в която се състезават 42 държави, сред които и страни извън Стария континент – като Израел и Австралия, например.

Победителят Собрал изпълни баладата си, без да бъде подкрепен визуално от пиротехника и танцьори и освен това пя на португалски, а не на английски – което често възпрепятства победата. Последният победител, изпълнил песента си на език, различен от английския, беше сръбският участник Мария Шерифович през 2007 г.

Снимка: EPA

Преди конкурса тази година се появиха спекулации, че Собрал страда от сърдечен проблем. Новината беше отречена от мениджърите му, но след финала беше официално потвърдена. Причина за разнобоя в информацията беше опасението на щаба му да не би този проблем да се отрази по някакъв начин на неговото представяне.

Макар „Евровизия” да е място за музикална надпревара, нерядко тя е и форум за политически послания.

Украйна – страната, която спечели миналата година, се представи с песен, посветена на масовата депортация на кримските татари по време на Втората световна война. Това беше изтълкувано като завоалирана критика към анексирането на Крим през 2014 г.

На руската изпълнителка Юлия Самойлова пък бе забранено да влиза на украинска територия, тъй като е имала изява в анексирания Крим. Москва след това не с съгласи тя да участва дистанционно.

Известно напрежение имаше и около българския участник Кристиян Костов, който е роден и живее в Русия.