Всички знаят, че пчелите са изключително организирани същества.

Оказва се, че са и изключително упорити – в това е имала възможност да се убеди 65-годишната британка Карол Хоуарт, чийто автомобил беше нападнат от цял рояк пчели. При това – два пъти.

Причината за странното поведение на пчелите не трябва да се търси в някоя сладка субстанция, с която колата Хоуарт е била залята, макар че именно това е едно от първите възможни обяснения, които може да хрумнат на неизкушения наблюдател.

Снимка: Facebook/Tom Moses

Според специалистите странното поведение на пчелите има далеч по-отговорна причина – роякът „смятал”, че в багажника на колата е „пленена” неговата пчела майка.

На практика обаче тази хипотеза не била съвсем доказана.

Въпреки това обаче г-жа Хоуарт имала нужда от специализирана помощ, за да се справи с нашествието на повече от 20 хил. пчели – от трима пчелари и горски рейнджър.

Снимка: Facebook/Tom Moses

Те успели да почистят колата ѝ и същевременно да приберат пчелите на сигурно място, без да им навредят.

Само че... цялата история се повторила още веднъж – на другия ден. Наложило се спасителната група да се намесва отново – този път, изглежда, с окончателен резултат.

Снимка: Facebook/Tom Moses

Така и не станало ясно обаче каква е съдбата на пчелата майка. Пчелари обясняват, че не е рядкост част от рояка да я последва, ако тя реши да смени кошера си. А това се случва, ако пчелата майка се усети застрашена – например от действията на хората или от пристигането на друга пчела майка.