Тъжна е съдбата на градинския охлюв Джереми, който не може да намери любовта. Причината за това е, че има рядка генетична мутация, заради която половите му органи са разположени неправилно.

Ако проследите спиралата, която описват черупките на повечето охлюви, ще установите, че тя е навита в посока на часовниковата стрелка. Тази на Джереми обаче е завъртяна в противоположната посока. В следствие на това всичките му органи са обърнати, така че той представлява нещо като огледален образ на останалите от вида си.

Именно това забелязал един от служителите на Националния природонаучен музей в Лондон, който случайно открил охлюва. Той веднага го изпратил на бившия си колега от Университета в Нотингам – д-р Енгъс Дейвисън, който е професор по еволюционна генетика, за да го изследва.

Въпреки че охлювите са хермафродити и могат да се оплождат вътрешно, те предпочитат да се размножават по двойки. За да се случи това, те се приплъзват един към друг и така гениталиите им се срещат. За Джереми това би било невъзможно, освен ако не намери половинка със същата генетична мутация.

Шансът това да се случи обаче е едно на един милион.

Д-р Дейвисън споделя, че е впечатлен от необичайния екземпляр – първият подобен, който среща в 20-годишната си кариера.

„Нямаме търпение да изследваме генетиката на Джереми и да разберем дали това е резултат от еволюционен проблем или е наследена генетична черта”, обяснява още той.

Както винаги, реакциите в социалните мрежи не закъсняха и в „Туитър” вече стартира кампания за търсене на половинка на охлюва.

Вижте във видеото самотния охлюв Джереми: