Активист от прокремълската неправителствената организация „Офицери на Русия” заля с урина фотографиите на американски творец, изложени в галерия в Москва, защото били неприлични, предаде Франс прес.

Изложбата на Джок Стърджис била открита на 7 септември в Центъра за фотография „Братя Люмиер” в руската столица. Вчера около 20 души, облечени в дрехи на организацията, протестирали пред сградата, след което ръководителят им Антон Цветков влязъл, за да разгледа снимките.

Той изразил възмущението си към изложбата и коментирал, че 10 – 15% от фотографиите били напълно неприемливи, тъй като показвали полуголи деца.

Други членове на групата също влезли в залата и в знак на протест един от тях залял снимките с урина в присъствието на журналисти. В последствие той бил арестуван заради вандалската си проява, а експозицията била затворена.

Фотографът, чиято изложба носи името „Джок Стърджис – без притеснения”, е известен със снимките си на голи деца и тийнейджъри.

Макар че противоречивите фотографии му навлякоха редица обвинения в педофилия, организаторите на изложбата твърдят, че досега нито един посетител не се е оплакал от тях.

Вижте някои от фотографиите, предизвикали възмущение в Москва, във видеото: