И съпругата ми, и аз сме преизпълнени с радост от идването на бял свят на първото ми внуче, заяви принц Чарлз, бащата на принц Уилям и престолонаследник на Обединеното кралство.

Това е невероятно специален момент за Уилям и Катрин и ние сме изключително развълнувани и се радваме за тях в момента на раждането на тяхното момченце, се казва в изявлението на принца.

С нетърпение очакваме да видим бебето в близко бъдеще, добави принц Чарлз. Той каза, че е безкрайно горд и щастлив да стане дядо за първи път.

Изявлението от Кларънс хаус предшестваше традиционното съобщение - пликът с данните за бебето - датата и часа на раждането, пола и теглото (не и ръста, който в британските клиники не се съобщава), който бе доставен от болницата в резиденцията на кралица Елизабет - Бъкингамския дворец.

Информацията след това бе изложена на позлатения статив пред главната порта на двореца, където се бяха събрали многобройни поданици.

В цялата страна и в цялата Общност на нациите хората ще празнуват и ще пожелават всичко добро на кралската двойка, каза премиерът Дейвид Камерън пред очакващите репортери на "Даунинг стрийт". Това е важен момент в живота на нашата нация, но предполагам, преди всичко това е прекрасен момент за една сърдечна и любяща двойка, които се сдоби с чисто ново момченце. Последните няколко години бяха забележителни за нашето кралско семейство, добави той.

Новината дойде в момент, когато кралското семейство се радва на голяма популярност. Миналата седмица проучване на общественото мнение на Ипсос/Мори показа, че 77 процента от британците предпочитат запазването на монархията пред републиката - рекордно високо ниво на одобрение.