Певецът Принс, който е известен с отвращението си от установените порядки в музикалната индустрия, внезапно изчезна от социалните мрежи след колебливите си усилия да представи два нови албума.

Късно снощи акаунтите на звездата в Twitter и Facebook изчезнаха, а почти всички видеа от официалната му страница в YouTube бяха свалени. За момента певецът не е коментирал решението си. Но последните два албума на Принс, които бяха издадени едновременно през септември, останаха в стрийминг медията Spotify.

Решението отличава Принс от повечето музиканти, както нови, така и дългогодишни звезди, които смятат социалните мрежи за задължение, за да достигнат до почитателите си. Много звезди, най-известната от които беше Тейлър Суифт, критикуваха Spotify заради недостатъчните хонорари за артистите, но въпреки това влагат значителна енергия във Facebook, Twitter и YouTube.

Принс влезе в социалните мрежи, за да представи последните си два албума, но не прикриваше особено липсата си на ентусиазъм. Той обяви сесия с въпроси и отговори във Facebook, след като се присъедини към сайта, но след часове питания отговори само на едно, като предостави линк към статия.

Първоначално певецът беше защитник на интернет, но по-късно настояваше за прекратяване на неразрешеното използване на песните му. Той издаде последния си албум от 2010 г. на CD, което беше разпространено като притурка към редица европейски вестници.

В интервю за британския "Дейли мирър" той заяви тогава, че интернет е "напълно свършен", а за дигиталните устройства добави: "Те просто пълнят главата ви с числа и това не е добре за вас".