Безспорно, най-доброто средство срещу махмурлук е въздържанието от алкохол.

Новогодишната нощ и празниците, които се редят един след друг в началото на януари – Васильовден Ивановден, Йордановден, обаче едва ли са най-подходящото време да страним от чашката.

И какво, все пак, трябва да се направи, за да си спестим тежкия махмурлук? Експерти, цитирани от в. „Дейли експрес”, дават няколко препоръки:

Преди купона

Не празнувайте на празен стомах

Остротата на махмурлука зависи и от вида на приетата храна. Стар е съветът, преди да се отдадем на запой, да си „подложим” с храна, съдържащи мазнини, протеини и въглехидрати. Особено подходящо за целта е червеното месо, тъй като е богато на витамини от B групата и на аминокиселини.

Набавете си витамини

Масово се смята, че в основата на махмурлука е обезводняването. Според анестезиолога д-р Джейсън Бърк обаче роля играят също оксидативният стрес и възпалителните процеси. В случая на помощ могат да се притекат мултивитамините. Експертът препоръчва да пийнем сок от нар, преди посегнем към чашката с алкохол.

Снимка: iStock

По време на купона

Не смесвайте питиетата

Различните видове алкохол оказват различни ефекти върху пиещите. Поради тази се препоръчва на пиещите да се придържат към едно и също питие през цялата нощ.

Избягвайте шампанското

Можете да посрещнете Новата година с глътка шампанско, но избягвайте пенливото вино като основна напитка за празника. Смята се, че мехурчетата на шампанското ускоряват абсорбирането на алкохола, в резултат на което напитката ни опиянява по-бързо.

Снимка: iStock

Пийте повече вода

Приемът на вода (или спортни напитки) между питиетата ще ни помогне да се предпазим от обезводняване на следващия ден. Въпросните напитки възстановяват бързо течностите и електролитите, до чиято загуба води консумацията на алкохол.

Придържайте се към прозрачни питиета

Прозрачните питиета като джин и водка са за предпочитане пред „нечистите” уиски или ром. Според експертите уискито със сода може да ни докара по-тежък махмурлук, отколкото водката с плодов сок.

Преди да си легнете, преустановете приема на големи количества вода. Ако след като сте приключили с купона, ви гони жажда, изпийте само една чаша вода – нали не искате да тичате на интервали до тоалетната, докато опияненият ви организъм неистово се нуждае от възстановителен сън?

Снимка: iStock

На следващата сутрин

Хапнете яйца

Яйцата са особено ефикасно средство срещу препиване. Това им свойство се дължи на високите нива на съдържащата се в тях аминокиселина цистеин.

Цистеинът противодейства на токсичните ефекти на ацеталдехида – химикал, предизвикващ главоболие, гадене и други неприятни усещания от прекаляването с чашката.