Няма как да не сте чували песента Too Close. С нея Алекс Клер проби на световната музикална сцена, а рекламата на „Майкрософт интернет експлорър“ превърна парчето в хит, слушан от милиони.

За пръв път Алекс хваща тромпета на 7 години, а на 11 започва да свири на барабани. Когато завършва училище, вече свири в група, но за да успява да се издържа, четири години работи като готвач.

Алекс Клер е интересна личност и извън сцената. Въпреки че води светски начин на живот, непрекъснато е на турнета и работи предимно нощем в клубове, 31-годишния британец е силно религиозен евреин. Женен е, има две деца и категорично отказва да ги показва публично. Спазването на Шабат и нежеланието да поема участия в петък и събота не веднъж са му създавали проблеми. Всъщност точно заради това го гонят от първата му музикална компания.

- Най-важното нещо в музикалната индустрия е да слушаш този малък вътрешен глас, който ти казва какво да правиш. Ако той отвътре ти подсказва, че нещо е лоша или добра идея – послушайте го. А ако създаваш музика, то това е най-важното – да имаш инстинкта, импулса.

- Семейството ти музикално ли е?
- Да. Всеки свири на нещо. Не много добре, разбира се, но има много музика вкъщи. Майка ми слуша много соул, баща ми слуша джаз и всичко по средата. Дори Глория Естефан, „Юритмикс“ и други.

- Значи е било логично, че ще се занимаваш с музика?
- Всъщност не. Винаги е по-добре да имаш истинска работа. Но ако имаш късмета и благословията да създаваш музика и да свириш – то това е най-прекрасната работа на света. 

Много е трудно да си музикант, защото в началото никой не ти плаща. И нали знаеш как повечето актьори работят като сервитьори – е много музиканти пък работят като готвачи.

- Сега готвиш ли често?
- Непрекъснато. Когато съм вкъщи, готвя всеки петък за семейството си. Петък вечер, събота обед – много храна. Живеем в голяма отворена къща, така че всеки уикенд имаме много гости.

- В „Гугъл“ няма нито една снимка нито на жена ти, нито на децата ти. Защо?
- Защото са си мои. Не са ничии други. Аз не съм знаменитост. Аз съм музикант. И не мисля, че някой трябва да се докосва до тази част от живота ми. Това е истинският ми живот.

- Преди минути, когато се запознавахме, ти не стисна ръката ми. Каза, че докосваш само жена си. Кога стана толкова религиозен?
- Не мисля, че това е много религиозно. Преди 10 години се обвързах религиозно, но го възприемам като уважение. Когато съм непрекъснато на път, на турне, независимо от религията си, аз съм верен на жена си. И дори толкова елементарно нещо, което хората са приели за даденост – физическият контакт с ръка, здрависването, за мен е вид интимност.

- Ако можеше да кажеш нещо на всички млади хора настроени консуматорски, какво ще е то?
- Каквото имате днес, ще си е отишло утре. Така че – пуснете го. Не се борете за физическото и материалното – работете за изграждане на връзка с хората, които обичате около вас. Превърнете това в приоритет. Това е ценното. Смартфоните и технологиите – тези неща нямат никакво значение. Спомените, които ви остават когато остареете – това е ценното.

Тези и още съвети Алекс Клер даде на Мария и Крис от шоуто „Гласът на България“ (Glasat.btv.bg) минути преди да излезе на сцената за първия си концерт в България. Мария, която влезе в шоуто именно с изпълнение на Too Close, беше изключително развълнувана. Момичето проведе импровизирано интервю с него, като влезе в ролята на репортер, а за финал го помоли да подпише китарата ѝ. Накрая дори изпълниха песента заедно.

Снимка: bTV

- Има ли послание, което си скрил в музиката си за всички хора?
- Опитвам се да съм реалист. Мисля, че най-важното качество за един музикант е да съчувства на другите и на себе си. Да разбира емоциите си и да се осланя на тях, но по сериозен начин.

Снимка: bTV

- Не е ли това най-трудното нещо?
- Точно затова пиша песни. Никога не мога да изкажа емоциите си по подходящ начин на друг човек, затова започнах да пиша песни. По този начин можеш да кажеш на другия какво мислиш и чувстваш не само с текст, но и мелодия. И без да искаш отговор обратно. Просто да предадеш посланието.