Това е необикновената история на една 77-годишна книга. Софиянката Деница Динева е в дома на родителите си, когато случайно намира „Антология на червената роза” на Гео Милев и с изненада открива, че това е подарък за 12-ия рожден ден на композитора Развигор Попов. С нетърпение прочита посвещението – „На Развигор Попов по случай рождения му ден с пожелания: успех в училището и живота. 28.05.1952 г.”

Деница се свързва с екипа на предаването COOL…T и така този ценен подарък стигна до получателя си с 65 години закъснение, благодарение на продуцента на предаването – Емо Дилчев.

Развигор Попов е роден на 28.05.1940 г.  По ирония на съдбата Деница е родена на същата дата. (Не че има отношение към историята, но братът на водещата Петя Дикова, както и леля й, са родени на същата дата.)

Развигор Попов разказа, че майка му е била библиограф, но се пенсионирала като журналист. Работила е в библиотеки и в България, и в чужбина  и е познавала лично много писатели и поети. Обичаният композитор разказа за своя среща с Елин Пелин, от когото има автограф.

Бащата на Развигор е бил музикант, пеел е и в хора на военния ансамбъл. При гастролите си в чужбина носел шоколад и портокали за рождените дни на сина си: „Тогава в България децата не знаеха какво е това шоколад, не бяха виждали, това е 1952 година,  най-гладните години. Не бяха виждали портокал, банан…, макар че банан бяха виждали по картинките с маймунки. И баща ми обикновено след всяко пътуване, където имаше шоколади, той се запасяваше с шоколади за моя рожден ден, за да почерпим.”

COOL…T и продуцентът на предаването Емо Дилчев бяха първият телевизионен екип, който влезе в новия дом на Мими и Развигор. За раздялата с дъщеря си Ина, която от години живее в чужбина, Мими Иванова сподели: „Беше много болезнено. То е като една смърт – не физическа, а духовна смърт. Всички казват „има скайп, ние сме като едно голямо село”. Но не е точно така, защото когато ти трябва някого да го гушнеш,  него го няма! Не можеш да гушнеш компютъра. Друго щеше да бъде ако беше до нас, но какво да се прави не само нашият живот е такъв, а и на повечето българи.”

В момента Мими и Развигор продължават работата си с деца и младежи в трите си музикални школи по пеене, пиано и солфеж.

Каква е историята на името Развигор и какво значи то, как децата са празнували рождените си дни преди 77 години, вижте във видеото: