Известният актьор Любиша Самарджич почина в Белград на 81-годишна възраст след тежко боледуване, съобщиха сръбските медии.

Здравословното му състояние беше силно влошено през последния месец, който той прекара в болница, пише сръбския в. „Блиц“.

Миналият декември актьорът беше опериран от мозъчен тумор. Лекарите дадоха оптимистични прогнози, но състоянието му се влоши и заради левкемия.

Последната му обществена поява беше на 30 март на откриването на фестивал за документално и късометражно кино в Белград, където беше показана последната му лента Panta Rei.

Любиша Самарджич е роден в Скопие през 1936 г. в миньорско семейство. Първоначално учи право, след което се записва в Академията по театър, кино, радио и телевизия в Белград и се превръща в една от най-ярките звезди на югославското кино. От дебюта си в началото на 60-те досега има над 100 филмови и телевизионни роли. През 90-те години той започва да се занимава и с режисура.

Има награда „Златен лъв“ от филмовия фестивал във Венеция през 1967 г., седем сръбски награди „Златна Арена“ и номинация за „Златна мечка“.

У нас голяма популярност му донася главната роля в хитовия телевизионен сериал „Горещ вятър“.

Той беше приятел и чест гост на България.