Режисьорът Педро Алмодовар обвини консервативното испанско правителство, че иска да унищожи испанското кино, след като стана ясно, че филмовият сектор ще бъде засегнат от нови бюджетни съкращения през 2014 г. Прочутият режисьор разкритикува рязкото увеличаване на данък добавена стойност през 2012 г.

"Всички едновремешни предсказания във връзка с това увеличаване - че хората ще престанат да ходят на кино, че редица киносалони ще затворят врати, се оказаха верни, освен тези на правителството, което смяташе, че приходите ще нараснат", каза Алмодовар.

"Ако резултатите са противоположни на предвижданията, защо отговорните лица в сектора на киното и правителството като цяло са в такава еуфория? Отговорът може да е само един - защото наказват испанското кино, докато от него не остане нищо. Защото всичко е част от план за унищожаването му."

Според 64-годишния режисьор испанската десница никога не простила на сектора на киното мобилизирането му през 2003 г. срещу войната в Ирак, в която Испания участваше при консервативното правителство на Хосе Мария Аснар. Откакто каза "Не на войната", испанското кино стана черната овца на правителствата на десницата, отбеляза Алмодовар.