Първият български геостационарен комуникационен сателит „България сат 1“ (BulgariaSat-1) се подготвя за изстрелване в Космоса.

В Пало Алто, Калифорния, компанията „Спейс систем/Лорал“ (Space Systems/Loral, SSL) приключи успешно всички основни процедури по монтажа и тестването на апарата. В момента той се подготвя за транспортиране до площадката за изстрелване в Кейп Канаверал, съобщиха от компанията „България сат“.

За целите на транспортирането сателитът ще бъде опакован в специален контейнер с контролирана среда – с въздух, свободен от частици, и регулирани температура и влажност.

Когато сателитът пристигне на стартовата площадка, екипите на SSL, „Спейс екс“ (SpaceX) и „България сат“ ще работят заедно, за да го интегрират към ракетата носител „Фалкон 9“ (Falcon 9) на „Спейс екс“ и да го заредят с гориво.

След като бъде изстрелян от ракетата носител до геостационарната трансферна орбита, сателитът ще използва своите двигатели, за да достигне до българската позиция на геостационарната орбита.

В рамките на 30 дни след изстрелването той ще е в оперативна готовност да излъчва голям брой телевизионни програми с високо качество за крайните потребители в България, на Балканите и в останалата част на Европа, информират от компанията.

Първоначалните планове бяха сателитът да бъде изстрелян до края на 2016 г.