Какво е общото между ловенето на риба и правенето на нов албум? Това могат да разкажат само група P.I.F., които са прекарали известно време в пълна изолация в хижа до река Дунав. Там те редували записването на песни с риболов.

Случайно научили за отдалечената вила, която е бивша резиденция на Тодор Живков, и много я харесали. Пренесли цялото си студио там, за да запишат новия си албум.

"Тоталното отшелничество" имало ползотворен ефект над креативността им - фронтменът Димо разказва, че всяка нощ се будел с нов текст в главата си.

"Искахме да продадем новия си диск за лев, а албума също да може да се свали за лев", разказват от групата. "За да стане това обаче, общата цена става 2, 40 лв. Така че албумът може да си го свалят хората от нашия сайт след 13 февруари pifband.com за 2.40 лв. срещу един есемес", коментират музикантите.

Вижте повече за това какво вдъхновява музикантите от P.I.F. в цялото интервю:

П: Песента „Огън" е написана от Димо за твоята дъщеря. Нали така?

Д: Да, тя се казва „Огън" в скоби "На Ая". Бях на морето, на едно много вълшебно място и както си стояхме тя просто заспа. Аз погледнах към фара - имаше фар, и - в телефона, не можах да се спра. Много дълго време нямах смелост да напиша музика за това нещо, някак си ме беше страх да не оплескам нещата. Много си го харесвах като стихотворение. Затова това е последното парче, което ще влезе в албума, защото най-накрая го направихме. Благодарение на момците стана много приятно парче.

П: Тя на колко стана?

Д: 2,6 турбо дизел инжекцион.

П: Какво е усещането да си баща?

Д: Е, страхотно е. Това е най-великото чувство, което може да се изпита от един мъж, особено, ако да има дъщеря.

П: Добре, разкажете ми за албума - написали сте го в хижа на Дунав.

Д: Накрая на 2014 г. търсехме място да се изолираме и да запишем албума и се връщахме от гр. Силистра. Наш приятел каза "абе тука има една вила, то е бивша резиденция на Тодор Живков. Няма никой - има си хижар само, който я поддържа." Видяхме я, огромна вила, хареса ни много. И си занесохме цялото студио там в една, то как се води?

Ю: Ми, нещо като заседатела зала

Д: Да, с едно огромно слънце, което през цялото време, докато записвахме стоеше там. Ние си го гледахме, щеш - не щеш си го виждаш. Значи през деня записваме. Записите, не знам дали знаете, но се записват двама, максимум трима и после един помага, друг свири. Докато, ако са двама по време на запис другите двама са в Дунава за риба. Всяка сутрин около 7 сутринта имаше един прекрасен хижар - той живее там с жена си - всяка сутрин 07:30 той викаше, най-често Юрката - това е нашия бойскаут. И хижарят Вальо крещи отдолу „Юрка! 'Айде за риба!”. Та, така те ходеха да вадят мрежата от предишната вечер, която са пуснали. После рибата се чисти, слага се във фризера и вечерта имаме риба. Редувахме се - който не записва и е свободен е в реката.

Интересното нещо на тая вила беше, че всяка вечер ми се появяваше текст. Лягам да спя и към 1-2 часа през нощта се събуждам и имам някакъв текст в главата. Събрали сме се в общото помещение, всеки пие кафе сутрин и аз казвам "Пичове, ето го снощното творение за еди-коя си песен".  Всъщност в един момент беше даже "Пичове, лягам си, да видим какво ще излезе до утре сутринта". Там няма интернет, няма телефон, няма връзка, няма обхват на телефоните - или си в роуминг от Румъния, или на някаква точка до едно дърво имаш някакъв обхват, колкото да проведеш елементарен разговор.

П: Т.е. тотално отшелничество?

Д: Абсолютно да, само четиримата, плюс Вальо и семейството му. Той знаеше, че ще записваме, обаче не знае какво точно представлява записа. Ние сме със слушалки, а Марто барабаниста записва партия на някакво парче. Реално това, което се чува е "туф - паф, туф - паф" - едно и също в продължение на два дена. И Вальо един ден беше попитал "Не го ли записахте това парче? Два дни едно и също нещо ли записва?" (смее се)

П: Реално Вие продавате албума на цената на едно съобщение - срещу 2.40лв.

Д: Идеята беше - искахме да го продадем 1 лв. да е диска, албума да се сваля срещу 1 лв. За да стане това - той да бъде един лев - албумът всъщност трябва да стане 2.40 лв. Така че албумът може да си го свалят хората от нашия сайт след 13 февруари pifband.com за 2.40 - един есемес и си свалят албума.

П: Какво си спомняте от самото начало? Вие как се променихте?

Д: За мен изразните средства се обогатиха...

Ю: В началото, когато бяхме млади, при мене поне, след концерти ми бучеше главата ... Сега това го няма и може би сме свикнали.

Д: Най-важното за мене е, че съм запазил и съм съхранил това тийнейджърско удоволствие да засвириме четиримата заедно и вътре да ти избухне душичката, да се изкъртиш до дупка дори на репетиция - да се изпотиш, да ти текнат лигите. Това е якото нещо. На колкото и години да станем тръпката си остава, така че се надяваме на хората да им хареса новия албум. Няма лъжа няма измама в него.