От днес започва Страстната седмица – последната преди Възкресение Христово.Седмицата е посветена на възпоменанията на последните дни от земния живот на Исус Христос, на неговите страдания, кръстна смърт и погребение. Тя е повод за мнозина християни да се замислят за своите грехове и за жертвата, която е извършил Спасителят. Това са и последните дни на Великия пост.

Името на седмицата идва от славянски език, на който думата „страст” означава „страдание”. Затова тя се нарича още и Седмицата на страданията.

Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. През нея Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва в страдание, болка и любов, и го показва чрез възкресение.

Снимка: Ладислав Цветков

На Велики понеделник Исус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневява на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и ядосан от това, Божият син прекатурва масите на търговците. Затова Исус прекарва Велики вторник в нравствени напътствия и според църковния канон денят е отреден за смирение.

В деня на Светата и Велика сряда пък Юда отива при юдейските първенци и уговаря предателството на Христос за 30 сребърника. На този ден обичаят повелява . На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа, а ако някой престъпи това правило, вярва се, че умението му ще се отнеме.

Снимка: Ладислав Цветков

Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнственото причастие. След вечеря Христос взима хляб, благословява го, разчупва го и го раздава на учениците си с думите: „Вземете, яжте, това е моето тяло!”. След това вдига чашата и казал: „Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете”. След причастието Христос признава пред своите ученици, че ще бъде предаден.

На Велики четвъртък се боядисват яйцата за Великден. На този ден се става рано, като в миналото децата дебнели коя кокошка първа ще снесе и боядисвали най-напред нейното яйце в червено. Още докато не е изсъхнало, с него се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи и в събота.

Снимка: Ладислав Цветков

Велики петък, известен още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Исус Христос, и е посветен на неговите страдания. Сутринта на Велики петък се отслужват т. нар. „царски часове”, а около 11:30 ч. се изнася Светата плащеница. Вечерта на Велики петък при плащеницата с изобразеното на нея тяло на мъртвия и положен в гроба Исус се извършва опело Христово. 

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината. Когато Христос починал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото отново се обединили и тялото възкръснало от мъртвите. Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гробовете на починалите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб.

Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравяват с „Христос воскресе!”, а отговорът е „Во истину воскресе!”.

Вижте повече във видеото: