От днес до края на годината човечеството ще живее „на кредит“
От началото на годината до днес човечеството е усвоило всички ресурси, които планетата може да възобнови за една година. Ако всички живееха като българите, този ден щеше да настъпи още по-рано, изчислява „Глобал футпринт нетуърк“
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
Земя
Снимка: iStock

От днес до края на годината човечеството ще живее „на кредит“ от гледна точка на ресурсите, изчислява неправителствената организация „Глобал футпринт нетуърк“ (FootPrintNetwork.org).

Това означава, че до днес човечеството е усвоило всички ресурси, които планетата може да възобнови за една година.

Експерти на организацията, цитирани от АФП, подчертават, че този момент започва да настъпва все по-рано с всяка изминала година, а тазгодишният е най-ранният в историята.

През 2016 г. „денят на надвишаването на тавана“ бе на 3 август.

Глобал футпринт нетуърк
Снимка: OverShootDay.org

От „Глобал футпринт нетуърк“ изчисляват, че ако всички живееха като българите, „денят на надхвърлянето (на ресурсите)“ щеше да е дори още по-рано – 19 юли.

Глобал футпринт нетуърк

При сметките си организацията отчита отделения въглерод от човешките дейности, ресурсите за риболов, животновъдството, отглеждането на култури, строителството и използваната вода.

Най-щадящи ресурсите са жителите на Хондурас, става ясно от изследването. Ако всички живееха като тях, човечеството щеше да използва толкова ресурси годишно, колко планетата може да възобнови.

За да покриваме потребностите си, днес ние се нуждаем от 1,7 планети, отбелязват експертите на неправителствената организация.

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре