Новият албум на Адел – „25”, продължава да поставя рекорди. Той е с най-големи седмични продажби след дебюта си в САЩ и Канада, а също е най-продаваният за годината в Северна Америка, съобщи "Билборд".

За една седмица в САЩ от "25" са продадени 3,38 милиона бройки, информираха от "Нилсен мюзик", отчитащи реализацията на пазара на музикалните продукти от 1991 г. насам. По техни данни това е първи случай за последните 24 години, когато от албум са купени повече от 3 милиона копия за седмица.

Феноменалният резултат бе очакван, след като албумът "25" на Адел реализира 2,8 милиона продажби само за 5 дни след излизането си - също абсолютен рекорд в тази категория. В Канада той постигна невиждания резултат - 261 000 продадени бройки в рамките на пет дни.

Според данни на "Нилсен мюзик" такова явление никога не е било наблюдавано досега. Доскоро рекордът по продажби се държеше от американската момчешка банда "Ен Синк". През 2000 г. те продадоха 2,41 милиона бройки през първата седмица след излизането на новия им албум "No strings attached".

Адел постави и още един рекорд. Нейният диск "25" е най-продаваният през 2015 година. Британката смаза конкуренцията на принцесата на класациите Тейлър Суифт. Последният албум на Суифт, "1989", който беше най-продаваният за годината, се разпродаде в 1,8 милиона бройки.

Адел задмина с лекота и канадския поп идол Джъстин Бийбър. Досега той държеше рекорда за най-добър старт за 2015 г. с албума си "Purpose", с 522 хиляди продадени бройки през първата седмица.

Новият албум "25" на Адел стана най-бързо продаваният на всички времена и във Великобритания, като подобри 18-годишния рекорд на британската банда "Оейзис", припомня Контактмюзик. От излизането му на пазара във Великобритания от него са купени 800 000 копия, което е най-добрият резултат в историята. За седмица "Оейзис" продадоха "само" 696 000 бройки от третия си албум "Be Here Now".

Предишният албум на Адел, "21", също може да се похвали с рекордни постижения. Той застана начело на продажбите в САЩ в продължение на две години и от него се продадоха 11,2 милиона бройки. Сега голямата въпросителна е дали Адел ще може да изпревари и абсолютните шампиони по продажби - "Металика". Техният едноименен албум, излязъл през 1991 г., продаде 16,2 милиона бройки.

 

Миналата седмица Адел обяви своето европейско турне през 2016 г. То ще започне на 29 февруари в Белфаст и ще приключи на 13 юни в Антверпен, Белгия. Предвидени са концерти във Великобритания, Норвегия, Дания, Германия, Швейцария, Португалия, Испания, Италия, Холандия и Франция.

Пълен списък с всички концерти можете да откриете в официалния сайт на Адел. Продажбите на билети в сайта започват на 4 декември, но за регистрираните потребители (можете да се логнете с фейсбук акаунта си) продажбите са от 2 декември.