Докато е Нешка, няма грешка. Този почти крилата фраза неотменно се свързваше с името на Нешка Робева в годините, когато бе треньор на националния отбор по художествена гимнастика, а нейните възпитанички носят на България близо триста медала, седем абсолютни световни титли, още 10 европейски и две вицеолимпийски отличия.

През 2000 г. Нешка Робева създава своя трупа и започва да прави спектакли, в които среща на едно място безброй култури, жанрове и идеи. Най-новият ѝ проект закачливо е обявен като „Последната грешка на Нешка“, въпреки че... Нешка никога не допуска грешка. И доказателствата са налице.

„Търси се Фигаро“ е реализиран от артистите от „Нешанъл арт“ заедно с колегите им Русенската опера под ръководството на маестро Найден Тодоров. На 11 декември продуктът на съвместните им усилия бе представен два пъти в зала 1 на НДК.

Както и в предишни свои проекти, Нешка Робева прави, едва ли не, невъзможни комбинации, опитвайки се да покаже, че е възможно и красиво да се съчетават арии от класически опери с родния фолклор, български хора да се танцуват на фона на съвременна интерпретация на традиционна музика, преливайки в балет, художествена гимнастика, цигански, испански и грузински танци, акробатика и каквото още ви хрумне.

Така, в „Търси се Фигаро. Последната грешка на Нешка“, публиката има удоволствието да се наслади на любимата си музика от почти всички жанрове, в изпълнение на живо от солисти, хор и оркестър.

Скандалът

Почитателите на Нешка вече не се изненадват от това, че „Изкарай, Гано, говедата“ звучи редом до O sole mio, а Верди – до ръченица и канкан. Изненадата този път дойде от бели денс, популярен и като кючек, но в изпълнение на мъж. Танцьорът, в ансамбъл с още шест танцьорки, започна изпълнението си с гръб към публиката, което изтръгна възгласи от типа на „Егати мацката!“, последвани от „Ама това било мъж!“ и накрая – бурни аплодисменти.

Кулминацията

Финалът на „Търси се Фигаро“ е експлозия от танц, симпатично смесени стилове и настроение. Танцьори в народни носии се вихрят на фона на прочутия „Танц със саби“ на Арам Хачатурян, след което измежду тях излиза изящна балерина, а в края – четири гимнастички премятат истински саби като бухалки.   

Сюжетът

В последните години, за да се издържа „Нешанъл арт", освен че прави танцови спектакли, се занимава с организацията на различни други мероприятия, като фирмени партита, сватби, кръщенета... Без погребения. Поради изключителните си ангажираност г-жа Робева е допуснала грешка, като насрочила две сватби наведнъж (последната грешка на Нешка). Не може да бъде отменена нито една от двете сватби, нито да се променят подготвените програми, защото едните младоженци са любители на фолклора, другите – на операта. За да излязат от затрудненото положение, Робева наема известния DJ Фигаро, който така да води празненствата, че всички вкусове да бъдат задоволени...

Телевизионен вариант на спектакъла ще бъде излъчен на 1 януари от 22:00 ч. по bTV Lady.