Осемдесет и деветата церемония по връчване на наградите „Оскар“ на американската Академия за филмово изкуство ще се запомни с нереализирал се фаворит, някои политически изказвания, закачки с президента Доналд Тръмп и един огромен гаф на финала.

Наградата за най-добър филм спечели драмата „Лунна светлина“ (Moonlight), измествайки смятания за фаворит мюзикъл „Страната Ла-ла-ла“ (La La Land). 

Всъщност първоначално именно мюзикълът беше обявен за победител.

Когато осъзнаха грешката, представители на преброяващата гласовете компания „Прайс Уотърхаус Купър“ се втурнаха на сцената и прекъснаха благодарствената реч на продуцентите на „Страната Ла-ла-ла“.

Оказа се, че актьорите Фей Дънауей и Уорън Бийти, обявяващи наградата, са държали грешен плик.

„На листа пишеше: „Ема Стоун“, „Страната Ла-ла-ла“. Затова толкова дълго гледах Фей, преди да обявя победителя“, обясни Бийти.

„Знаех си, че ще се издъня“, пък коментира водещият – комикът Джими Кимъл.

Вижте какво се случи:

„Лунна светлина“ разказва вечната история за човешкото себеоткриване. Филмът проследява живота на чернокож мъж в борбата му да намери мястото си в света, докато израства в лош квартал на Маями и осъзнава, че е гей.

Лентата е заснета с ниския за Холивуд бюджет от 1,5 млн. долара, а приходите ѝ в бокс-офис класацията досега са около 22 млн. Филмът обаче спечели възхищението на кинокритиците.

Наградата за най-добър режисьор получи Деймиън Шазел за „Страната Ла-ла-ла“. На 32 години той стана най-младият творец с награда в тази престижна категория.

Деймиън Шазел
Снимка: Reuters

Това е първият Оскар за Шазел, който беше сред фаворитите на 89-ата церемония, след като спечели награда „Златен глобус“ и наградата на Гилдията на режисьорите.

„Страната Ла-ла-ла“ е „филм за любовта, затова посвещавам тази награда на своята любима, която е тук в залата – Оливия“, каза Шазел.

Той има и предишна номинация за Оскар – за сценария на филма „Камшичен удар“.

Днес Шазел успя да измести Дени Вилньов („Първи контакт“, Arrival), Мел Гибсън („Възражение по съвест“, Hacksaw Ridge), Кенет Лонърган („Манчестър до морето“, Manchester by the Sea) и Бари Дженкинс („Лунна светлина“).

Най-добрите актьори

Снимка: Reuters

Ема Стоун спечели наградата „Оскар“ за най-добра актриса за ролята си на Миа в „Страната Ла-ла-ла“.

Ема Стоун получава наградата си от Леонардо ди Каприо
Снимка: Reuters

В категорията тя изпревари Изабел Юпер („Тя“), Рут Нега (Loving), Натали Портман („Джаки“) и вездесъщата Мерил Стрийп („Флорънс“).

Кейси Афлек, братът на двукратния носител на Оскар Бен Афлек, спечели наградата за най-добър актьор за превъплъщението си в Лий Чандлър в „Манчестър край морето“ (Manchester by The Sea).

Кейси Афлек
Снимка: Reuters

В тази категория бяха номинирани също Андрю Гарфилд („Възражение по съвест“), Райън Гослинг („Страната Ла-ла-ла“), Виго Мортенсен („Капитан Фантастик“) и Дензъл Уошингтън („Огради“).

Оскарите за поддържаща женска и мъжка роля получиха Вайола Дейвис и Махершала Али. За пръв път от повече от 10 години чернокожи актьори печелят две актьорски награди.

Вайола Дейвис
Снимка: Reuters

Дейвис беше отличена за ролята си на Роуз в „Огради“ (Fences).

Тя беше предпочетена пред Наоми Харис („Лунна светлина“), Никол Кидман („Лъв“), Октавия Спенсър („Скрити числа“) и Мишел Уилямс („Манчестър край морето“).

Али е и първият актьор мюсюлманин, удостоен с „Оскар“. Наградата му беше дадена за ролята на Хуан в „Лунна светлина“.

Махершала Али
Снимка: Reuters

В категорията за поддържаща мъжка роля бяха номинирани още Джеф Бриджис („На всяка цена“), Лукас Хеджис („Манчестър край морето“), Дев Пател („Лъв“) и Майкъл Шанън („Хищници в мрака“).

Наградата „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм беше присъдена на иранския „Търговският пътник“ (The Salesman) на сценариста и режисьор Асгар Фархади.

Фархади обаче бойкотира церемонията в знак на протест срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да забрани влизането в страната на граждани на седем мюсюлмански държави, включително и Иран.

В изявление, прочетено от негово име, иранският режисьор заяви, че кинодейците създават съпричастност между хората, което сега е необходимо повече отвсякога.

„Търговският пътник“ е трилър за опитите на семейна двойка да намери мир и справедливост в Техеран, след като съпругата е нападната в апартамента ѝ.

Това е втората награда в тази категория за Фархади. През 2011 г. той спечели Оскар за най-добър чуждоезичен филм за „Раздяла“.

За съжаление, „Сляпата Вайша“ (Blind Vaysha) на Теодор Ушев не можа да се пребори за награда в категорията за късометражен анимационен филм. Победител там стана „Свирчо“ (Piper) на Алън Бариларо и Марк Зонхаймър.

Соченият за фаворит „Страната Ла-ла-ла“ имаше 14 номинации, но спечели само шест. Освен споменатите вече за най-добър режисьор и най-добра актриса, той беше отличен и в категориите операторско майсторство (за Линус Сандгрен), оригинална музика (Джъстин Хъруиц), песен от филм (City of Stars) и сценография.

Наградата за адаптиран сценарий отиде при Бари Дженкинс и Теръл Алвин Макрейни за „Лунна светлина“.

Кенет Лонърган пък беше отличен за оригинален сценарий за „Манчестър до морето“.

За най-добър документален филм беше избран „О Джей: Произведено в Америка“ (O.J.: Made in America) на Езра Еделман и Каролайн Уотърлоу.

Оскар за най-добра анимация спечели „Зоотрополис“ (Zootopia).

Останалите награди

- късометражен документален филм – „Белите каски“, Орландо фон Айнсидел
- късометражен игрален филм – „Пей“ (Унгария)
- грим и прически – Алесандро Бертолаци, Джорджо Грегорини и Кристофър Нелсън за „Отряд самоубийци“
- костюми – Колийн Атууд за „Фантастични животни и къде да ги намерим“
- монтаж – Джон Гилбърт за „Възражение по съвест“
- визуални ефекти – Джон Фавро, „Книга за джунглата“
- монтаж на звукови ефекти – Силвен Белмеър, „Първи контакт“
- звуков мишунг – Кевин О'Конъл, Анди Райт, Робърт Маккензи и Питър Грейс за „Възражение по съвест“

Почетна награда за изключителния принос към киното беше дадена на Джаки Чан.

Политика

Американският президент Доналд Тръмп стана мишена на много шеги в кулминацията на един награден сезон, белязан от протести срещу политиката му.

Снимка: Reuters

При представянето на наградата за късометражна анимация мексиканският актьор Гаел Гарсия Бернал се изказа срещу плановете му да построи стена на границата с Мексико. „Като мексиканец и човешко същество съм против всякакви стени, които целят да ни разделят“, каза той.

Снимка: Reuters

По средата на церемонията водещият Джими Кимъл отбеляза, че вече час и половина президентът не е коментирал нищо в „Туитър“. И му прати съобщение в ефир.

Той освен това се пошегува с номинираната за Оскар Мерил Стрийп, като попита дали тоалетът ѝ е с марка „Иванка“ (модната марка на дъщерята на президента). Самата Мерийл Стрийп също се пошегува с определението от Тръмп, че е „актриса със силно надценен рейтинг“.

Снимка: EPA

Водещият намекна и за последния скандал с Белия дом, който не допусна някои журналисти на брифинг на говорителя Шон Спенсър. Репортерите на Си Ен Ен, „Ню Йорк таймс“, „Лос Анджелис таймс“ и други трябва да напуснат. Не търпим фалшиви новини, каза Кимъл.

Мнозина номинирани за Оскар преминаха по червения килим към церемонията със сини ленти в знак на солидарност с Американския съюз за защита на гражданските свободи.

Вярвате ли, че обявяването на грешен победител на Оскарите беше гаф?