Националната библиотека показва необичайна изложба
Изложени са 45 издания от общо 91 книги, спасени при акция на шуменската полиция преди около три години
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Ценни книги
Снимка: bTV

Необичайна изложба на спасени от кражба ценни книги откри Националната библиотека днес. Те са конфискувани от съда преди 3 години от шуменец, който се е опитвал да ги продаде в интернет.

Безценните старопечатни книги и ръкописи тепърва ще бъдат изследвани, разчитани и реставрирани, но всеки който има интерес може да види част от тях в интересната изложба във фоайето на библиотеката.

Криминалната част на историята включва обяви за продажба на редки книги в интернет на цена 2000 - 3000 лева, залавяне на търговеца от шуменската полиция и конфискуване на 91 тома.

„Много от тези книги можеше никога да не стигнат в публичните колекции, можеше никога да не разберем какво пише в тези ръкописи, някои от тях могат да съдържат исторически сведения, да се окажат безценни”, каза зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Старопечатни български и чуждоезикови книги, ръкописи на църковнославянски, новобългарски, арабски, османотурски са сред спасените реликви. В изложбата е и фалшификат на масонски ръкопис, подписан от Раковски.

„За мен беше интересно, че масонските идеи имат такова значение, за да се опитват да бъдат популяризирани и чрез подобни фалшификати, но най-вече ми е интересно обстоятелството как се прави фалшификат и как се разкрива фалшификат”, заяви доц. Любомир Георгиев от Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Колекцията ще бъде обогатена и с няколко ценни издания на Новия завет.

„Работих с най-ранната печатна книга, тъй като тя е без заглавна страница. Това е едно издание на Новия завет от 1732 година, отпечатано в Москва. Беше изключително интересна неговата идентификация, минах дълъг път. Изданието е подвързано с невероятна подвързия, с обкови, които също имат своя стойност и придават допълнителна стойност на самия екземпляр”, обясни д-р Боряна Минчева.

След като бъдат изследвани и реставрирани, книгите ще бъдат достъпни при специални условия и за читателите на библиотеката.

Изложбата със спасени книги можете да видите до края на месеца в Националната библиотека.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре