Миналия уикенд нощна София бе залята от британско звучене. 21-годишната певица с котешко излъчване - Ела Ейър, беше за първи път у нас, а момчетата от „Рудиментал” бяха подготвили специален диджей сет за българските си фенове.

Те са носители на много награди, сред които за най-добър първи албум, най-продаван албум не само във Великобритания, но и в целия свят. Хитът им „Waiting all night” с Ела Ейър се превърна в едно от най-слушаните парчета в света и изстреля кариерата на певицата с котешките очи към върха на световната сцена.

Амир, Пиърс, Кеси и Лион се познават от съвсем малки. Живеят на една и съща улица в квартал Хакни в Лондон и учат в едно и също училище. И въпреки че са напълно различни четиримата започват да правят музика, която обединява.

За първи път момчетата бяха в страната ни преди две години. Този път у нас Лион Рол от „Рудиментал” дойде не само с разтърсващ диджей сет, но и с парчета от най-новия им албум, в който изненадват с колаборации не само с млади изпълнители, но и с легендарни имена от миналото.

Той сподели, че е много развълнуван от срещата си с българските фенове отново. Освен зареждащия сет, който е запазена марка на Лион, този път ще пуска и някой нови парчета от току-що излезлия им нов втори албум.

„Вторият ни албум е продължение на първия. Той ни даде шанс да изразим себе си свободно и да изследваме таланта си. Определено има много душа в него, много музикални инструменти. Обичаме да съчетаваме инструменти с електронни звуци. Това е изкуство за нас и ние все още се учим. В албума участват свежи имена - Ан Мари и Уил Хърт, те ще последват стъпките на Ела Ейър от първия ни албум и Джон Нюман. Но освен това работихме и с олдскуул легенди. Имахме привилегията да работим с Доналд Фейгън, също Боби Уомак. И това беше вълнуващо, защото той е бил на върха на кариерата си преди ние да сме били родени. Но сме го слушали чрез родителите си, братята и сестрите си и имахме честта да работим с него точно преди да почине”, разказва за албума Лион Рол.

Момчетата от бандата „Рудиментал” са известни с това, че не се показват във видеоклиповете си. Във всяко видео те разказват реални истории на хора, които застават с лицата си. Всички те са на социали теми, а последното и най-ново видео на песента „I will for love” е на бежанска тема.

„Тази тема е толкова силна от много време и близо до сърцата ни. Някои от членовете на бандата са дошли в Лондон като бежанци, а сега са много успешни. Така че искаме да покажем пътя от пресичането на границата до по-добрия живот. И мисля, че песента - „I will for love” показва до къде е способен да стигне човек за да защити близките и семейството си и да им покаже любов. И това е една от любимите ми песни в албума.”

На въпроса дали се чувстват като разказвачи на приказки, Лион казва, че всъщност историите на реални хора са част от това да бъдат 100 процентови музиканти.

„Няма по-добър начин да разкажеш историята си на хората ако не го направиш визуално. Много е лесно да си в клуб и да те снимат как пееш, шампанско, мацки, бижута - всеки клип е такъв. Аз мисля, че това е скучно. И ако можем да отворим умовете на хората и да предадем широко и дълбоко послание, което е актуално днес има по-силен отпечатък от всичко останало.” – обяснява музиканта.

А дали ще се върнат в България трети път?

„О разбира се! Искаме да свирим на живо следващия път, за да покажем съвсем различно преживяване. Цалата банда, с инструменти и вокалисти. Така че: Хей България, ако ни харесвате поканете ни отново!”