Казват, че музиката им е за интелигентна и изискана публика. От тях струи финес, а чарът на вокалистката Чайна Форбс личи отдалеч.

Те смесват класика, джаз, поп, латино и суинг и пеят на повече от 10 различни езика. Свирили са в най-големите зали по света, а албумите им се издават в милионен тираж.

За втория си концерт в България великолепната дванайсеторка от „Пинк Мартини" свири с българския симфоничен оркестър „Симфониета София" и тромпетиста Мишо Йосифов.

Да слушаш „Пинк Мартини” е удоволствие за сетивата. Да – всички сетива! От първата песен скачаш да танцуваш, а на третата те карат да се качиш директно на сцената и да го правиш около тях. Щуро нали? Никой друг до сега не ме беше канил да се кача „на сцената на зала 1 на НДК”, за да потанцувам.

Една идиотска усмивка не слезе от лицето ми по време на целия концерт. Не разбирах нито думичка от някои от китайските, арменски и френски песни, които пяха, обаче пях и аз.

А най-голямо удоволствие носеше усмивката и звуците на тромпетиста Мишо Йосифов. Меко казано се чувстваш горд, когато той засвири от сцената.

Това е третото турне на Мишо с мини оркестъра. Относно организацията казва, че това е „една много добре смазана машина”, а иначе - всички са едно голямо семейство. Техния основен тромбонист Адонис Андреу го запознал с основателя на „Пинк Мартини” – Томас Лодърдейл при предишното им гостуване у нас. Тогава те споменали, че си търсят човек като него, който да може да се присъедини по време на европейското им турне – и така вече три турнета.

За концерта си в София групата идва от Истанбул – за жалост някои от тях с влошено здраве.

Макар и болна, вокалистката и звезда на шоуто Чайна Форбс даде всичко от себе си за българската публика. Още с отварянето на красивите червени устни разбираш, че нито една настинка не е способна да сломи този глас.

След като завършва актьорско майсторство в Харвард и за кратко практикува, Чайна Форбс решава, че не актьорството е нейната страст, а музиката. Вдъхновила се от оперното изкуство и от Елла Фицджералд, казва, че музиката е сила в нея, която просто трябва да бъде пусната на свобода – силата на животът й.

Любопитен факт е, че певицата е далечна роднина на българската актриса и звезда от сериала „Дневниците на Вампира" - Нина Добрев! Чайна ни обясни, че нейната леля е женена за българин живеещ от години в Америка, чиито роднини бяха в зала 1 да гледат. От сцената тя дори извика името на нейна братовчедка българка. Е, тя се оказва близка роднина с известната актриса. И не само! Чайна Форбс е братовчедка на американския държавен секретар и бивш кандидат за президент на Америка - Джон Кери! И въпреки, че не са особено близки заради твърде заетата му програма, самият Кери я поканил да пее националния химн на събитие – част от предизбората му кампания. За този момент тя казва, че е било чест и голяма отговорност да пее пред такива хора, а за него, че истински се надявала нейния братовчед да спечели и да стане президент на Съединените американски щати.

Началото на музикалната ѝ кариера

Чайна Форбс се среща с основателя на групата - Томас Лодърдейл в университета „Харвард”. Тогава пред него стои голяма политическа кариера, но внезапно решава да се отдаде на първата си любов - пианото.

„Първо видях Томас! Той се набиваше на очи! Обличаше се толкова различно от всички останали - като английски ученик от 50те години - с шорти, чорапи до коляното и папийонка с бяла риза! И само припкаше наоколо. Той знаеше, че пея, аз пък знаех, че е популярен по някакъв негов си начин и най-накрая се срещнахме. Той ме попита какво искам да пея, а аз му отговорих „опера”. Попита ме и за композитор, а аз заявих „Пучини”.

Тогава седнахме, свирихме в библиотеката на Харвард и така поставихме началото.” – емоционално разказва Чайна.

Сега Музиката на „Пинк Мартини" е използвана  в много филми и сериали, сред които "Семейство Сопрано", "Западното крило", "Г-н и г-жа Смит" и др., а Томас продължава да е политически активен.

Често определят „Пинк Мартини" като групата на американската интелигенция, наричат ги любимци на почти всички политици. А Томас си запазва правото един ден, когато приключи с музиката да се кадидатира за кмет на родния си град...дори ни даде и няколко предизборни обещания, но да не навлизаме в подробности.

Томас казва, че прави музика, за да създава за публиката кратки моменти, пълни с надежда.

„Много е трудно да управляваш 12 души, но понякога е и лесно, защото ако не харесваш някого, можеш просто да си говориш с другите. Ако бяхме банда от четирима души, вероятно отдава щяхме да сме се разпаднали.” – казва с усмивка той и допълва -

„Има толкова много щастие по света. И се надявам една вечер прекарана с нас да вдъхне на хората надежда и да ги направи щастливи макар и за кратко.”

Да, българската публика беше щастлива и пълна с надежда – надеждата „Пинк Мартини” да дойдат отново!