Днес отбелязваме Световния ден на океана
Годишно в океаните се изхвърлят над 8 млн. т пластмасови отпадъци
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Океан
Снимка: iStock

Всяка година на 8 юни отбелязваме Световния ден на океана.

Годишно в океаните се изхвърлят над 8 млн. т пластмасови отпадъци. Именно затова тази година денят минава под мотото „Чисти океани за нашето бъдеще”, като фокусът е насочен към търсенето на начини за разрешаване на проблема със замърсяването им с пластмасови и други отпадъци. 

Прогноза: До 2050 г. боклуците в океана ще са повече от всичката риба в негоНужни са векове, за да се разградят напълно, а междувременно стават храна на морските обитатели и стигат до нашата трапеза

Основните замърсители на неговата акватория са нефтът и нефтопродуктите, които нерядко попадат в океана в резултат на взривяване на нефтени платформи и корабокрушение на танкери.

Замърсен океан

Ежегодно до 20 млн. барела петрол се изхвърлят в океана в резултат на миенето на трюмовете на танкерите. Значителна вреда на световния океан нанасят също отпадъчните води и битовите отпадъци.

Идеята за отбелязването на Деня на окена идва от участниците в Конференцията на ООН за околната среда и развитието в Рио де Жанейро, Бразилия. Целта на деня е да се информира обществеността за въздействието на човека върху световния океан и да се мобилизира световното гражданско движение в негова защита. 

По материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре